Active Stop-Start Hybrid Technology

Active Stop-Start Hybrid Technology

100% Elektrisch voor 50% van de tijd

Effenco’s Active Stop-Start™ technologie is een elektrisch systeem dat is ontworpen om de motor van vrachtwagens die vaak stoppen en starten, uit te schakelen als deze stilstaan. Vanaf het moment van stilstand wordt elektrische energie geleverd aan de apparatuur op het voertuig, de cabine en chassis-accessoires zoals het verwarmings-airconditioningssysteem.
Omdat deze voertuigen een groot deel van hun gebruikstijd stilstaan, creëert de Active Stop-Start™ technologie meerwaarde door de draaiuren van de motor met bijbehorende brandstofconsumptie, emissie en onderhoud te reduceren.

De Active Stop-Start TM is door Effenco gepatenteerd.

Sinds december 2019 is DLS de officiële distributeur voor de Effenco systemen in de Benelux, Turkije, IJsland en voor enkele OEM’s in Engeland.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Introductie

Effenco Hybrid Solutions in Montreal is opgericht in 2006 en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het leveren van technische oplossingen om bestaande voertuigen duurzamer en zuiniger te maken met een elektrisch hybride stop-start systeem. Dit systeem elimineert onnodig motorgebruik als het voertuig stil staat op haar werkplek, als het in wachtrijen staat en in files en bij afleveren of inname van goederen.

Effenco’s missie is om energie efficiency toe te voegen aan zware vrachtwagens die een groot deel van de tijd stationair draaien en stilstaan. Deze sector van de transportwereld staat er om bekend dat het slechtste energie-efficiëntie heeft. In het bijzonder omdat stationair motortoerental de meest inefficiënte status is voor emissie-uitstoot en slijtage van de motor:

Slijtage van 500 uur stationair draaien is vergelijkbaar met slijtage van 103.000km bij normaal wegtransport
Het brandstof verbruik bij stationair draaien is varieert tussen de 2 tot 3,5l/uur en met een jaarlijks gebruik van 3000 tot 5000 uur, waarvan 35% tot 60% stilstaand stationair draaiend, kan dit optellen tot grote hoeveelheden brandstof die kunnen worden bespaard door het systeem.

Omdat deze voertuigen een groot deel van hun tijd stilstaan, kan de Effenco Active Stop-StartTM technologie waarde creëren door het reduceren van draaiuren van de motor en het bijbehorende brandstofverbruik, emissie uitstoot en onderhoudsbesparing. Het principe van Effenco’s oplossing is gebaseerd op de conversie van kinetische energie in elektrische energie, opgeslagen in ultra-capacitors (condensatoren). Op het moment dat het voertuig wordt stilgezet, wordt de motor uitgeschakeld door het Effenco systeem en wordt het elektrisch hybride systeem gebruikt om de voertuighandelingen te voeden zoals hydraulische pompen en voertuigsystemen zoals verwarming en airconditioning. Ook voor het herstarten van het voertuig wordt de energie uit het hybride systeem gebruikt, waardoor er geen belasting of slijtage is van de bestaande startmotor en de accu.

Het systeem is ontworpen om gebruikersvriendelijk en transparant te zijn voor de bestuurders. Als de motor is uitgeschakeld door het Effenco systeem, blijft de voertuig transmissie volledig functioneel. De bestuurder kan de versnelling veranderen of simpel in de “drive”stand blijven staan, zodat het voertuig gereed is om te gaan rijden als de motor wordt gestart. De PTO-starter van het Effenco systeem heeft minder dan 400ms nodig om de motor van stilstand naar stationair toerental te brengen. Hierdoor reageert het voertuig voor de bestuurder net zo snel als dat de motor nog had gedraaid.

Dit Effenco systeem is ontworpen in combinatie met onze Allison Transmission 3000 en 4000 series volledig automatische transmissies. Als u een andere transmissie heeft dan kunt u bij de DLS sales engineers navraag doen of het systeem hiervoor geschikt kan worden gemaakt.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Voordelen van de Effenco Stop-Start hybride technologie

 • 15-35% brandstof besparing
 • 115-35% reductie van CO2 (indicatie 15-30 ton/jaar)
 • 35-50% reductie NOx stikstof uitstoot
 • 35-50% reductie van roet partikels (PM)
 • 40-50% minder bedrijfsuren voor de motor
 • Verminderd motor- en voertuigonderhoud (zo gaan de remmen bijvoorbeeld 2x zo lang mee)
 • Geen motor geluidsproductie bij stilstaand bedrijf
 • Verbetering van de omgevingscondities voor de bedieners van het voertuig (gezonder en veiliger)

Effenco’s technology

Het Stop-Start systeem bestaat uit drie hoofdcomponenten en een aantal aanvullende subsystemen voor voertuigspecifieke functies:

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Elektrische hybride starter-generator

Vanwege de hoge stopfrequentie van dit type vrachtwagens is het systeem uitgerust me een krachtige elektrische hybride starter-generator, die door een aandrijfas en een constant aangedreven PTO verbonden is met de motor. Het systeem gebruikt deze starter om de motor te herstarten en geeft verder geen belasting of slijtage aan de bestaande startmotor en accu van het voertuig.

De elektrische hybride starter kan als motor of als generator werken. In generatormodus, wekt hij energie op tijdens het remmen of als dit niet voldoende is, door tijdens het rijden wat energie op te wekken als de motor van het voertuig op zijn optimale efficiency punt is.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Ultra-capacitor energie opslag

De ultra capacitor die als energiebron van het systeem werkt, wordt gebruikt om energie die door het systeem wordt opgewekt op te slaan en om energie te leveren aan de elektrische hybride starter en aan de voertuigsystemen als de motor is uitgeschakeld.

Ultra capacitors staan bekend om hun degelijkheid, lange levensduur en bestendigheid tegen temperatuurfluctuaties. Daarom zijn ultra capacitors de meest geschikte oplossing voor de vrachtwagen industrie. De toegepaste ultra capacitors kunnen meer dan een miljoen oplaad/ontlaad cycli aan.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Electrische PTO & voertuig accessoires

Het systeem kan worden uitgevoerd met een hydraulische pomp die door een elektrische motor wordt aangedreven. Hiermee kan de voertuigapparatuur worden gevoed met de motor uit. Andere apparatuur, zoals een elektrische airconditioning compressor, kan parallel aan het bestaande door de motor aangedreven systeem worden toegevoegd. Alle parallel aangebrachte elektrische onderdelen zijn ontworpen om aan de prestaties en bedrijfscycli van de origineel door de fabrikant ontworpen bestaande voertuigonderdelen te kunnen voldoen.

Uiteraard is het systeem van Effenco voorzien van een CE-certificaat en voldoet het aan alle relevante wet- en regelgeving en technische standaards.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Real time voertuig bewaking

De collectie van real-life data van het voertuig stond centraal in het ontwerpproces van het Effenco hybride systeem zoals dat in eerste instantie is toegepast op de eerste series van honderden voertuigen. Het ontwerp waarbij deze data centraal stond leidde het bedrijf naar de ontwikkeling van het huidige paradepaardje Effenco Active Stop-StartTM , waarvan de systeem architectuur is ontworpen om brandstof te besparen door de tijd dat de motor uit staat te maximaliseren als het voertuig stil staat.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

De groeiende database

Meer dan 5000 trucks zijn verbonden met de groeiende database van Effenco. Meer dan 100 parameters en 100 Key Performance Indicatoren (KPI’s) worden 10x per seconde geregistreerd. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid van gecontroleerde en aantoonbare voertuigdata. Effenco levert deze data aan gebruikers voor zijn doeleinden (Data As A Service) en kan de samenstelling van deze dataverzameling aanpassen op specifieke klantbehoeftes.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Toepassingen

Ons Effenco systeem is bijzonder geschikt voor stop-start toepassingen zoals:

 • Inzamelvoertuigen voor huisvuil
 • Stadsbussen
 • Binnenstedelijke pakketdiensten
 • Hoogwerkvoertuigen
 • Bouwvoertuigen zoals dump trucks, cementwagens
 • Landbouw voertuigen (tractoren)
DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Groot klantenbestand

Sinds de introductie van het Stop-Start Hybride systeem, zijn de oplossingen van Effenco wijd verspreid toegepast in Canada, America en Europa.

DLS - Active Stop-Start Hybrid Technology

Product Groepen

Overzicht van onze producten

Voorraad Producten

Kijk in onze voorraad!

Contacteer Ons

Neem contact met ons op! We komen snel bij je terug!

  Ja, ik wil graag nieuws van DLS ontvangen. Ik ga ermee akkoord dat mijn persoonlijke gegevens worden opgeslagen en gebruikt voor de distributie van de DLS nieuwsbrief en informatie aanbiedingen van DLS.

  Chat with us
  Chat with us
  Questions, doubts, issues? We're here to help you!
  Verbinden...
  Geen van onze operators is momenteel beschikbaar. Probeer het later opnieuw. U kunt hier ook uw naam, e-mailadres en vraag invullen, en we nemen snel contact met u op!
  Our operators are busy. Please try again later
  :
  :
  :
  Have you got question? Write to us!
  :
  :
  This chat session has ended
  Was dit gesprek nuttig? Beoordeel deze chat sessie
  Goed Slecht